fbpx

#CAMPAGNOLOBORACHALLENGE

Wat een wind! Dat is het eerste wat ik denk als ik zondagmorgen weer eens vertrek voor mijn wekelijkse rondje over de Oosterscheldekering. De windmolens draaien zo hard als een ventilator die op vol vermogen staat tijdens een hete zomerdag. Het is afzien! Op de kering kom ik een medefietser tegen, die ook gekozen heeft de wind te trotseren vandaag. Hij lacht naar me, hij heeft wind mee en ziet hoe zwaar ik het er mee heb. Eikel! Denk ik, maar ik spreek het (gelukkig) niet hardop uit. Ik besluit er vol voor te gaan, met mijn tong op het voorwiel waan ik mij in mijn eigen wedstrijd. Ik tegen de wind, ik kan dit winnen! Ik ga dit winnen!

Ik voel me als Victor Campenaerts, zo aerodynamisch, al gaat het bij mij een stuk minder hard. Dit gevoel veranderd al snel op het moment dat de kering naar rechts draait en de wind nog extra zijn best doet om het laatste beetje moraal dat ik heb te verpulveren. Nog een kilometer, maar die lijkt zo lang te duren als de laatste kilometer van een hors-categorie col in de Alpen. Ik besluit te gaan staan om te gaan sprinten, dat moet ik na honderd meter alweer bekopen. Fuck, kramp. Ik moet weer gaan zitten en schakel terug. Harder dan dertig gaat het nu niet meer. Eindelijk, ik ben er van af. Als ik thuis kom besluit ik mijn rit op Strava te uploaden, 16.03 met 30,7 kilometer per uur gemiddeld over 8,2 kilometer tegen de wind in, niet slecht.

Na mijn eigen challenge tegen de wind wil ik wel eens weten hoe dat een prof zou vergaan. Ik spreek met Brian van Goethem (28) van Lotto-Soudal af om op hetzelfde segment ook eens de wind te trotseren. Laaglanders weten als geen ander hoe je van de wind een bondgenoot moet maken. Ieder jaar weer rijden een paar Zuiderse ploegen met de daver op het lijf rond in de eerste ritten van de Tour de France. Want als de Belgen en Nederlanders weer eens de boel op het kantje zetten tijdens een winderige etappe, dan zijn de rapen gaar.

We staan halfweg de Oosterscheldekering, een gigantisch bouwwerk dat moet voorkomen dat bij storm te veel zeewater de Oosterschelde instroomt en de weg die op de kering ligt verbindt Schouwen-Duiveland met Noord- Beveland. Geboren in een vlak land onder de zeespiegel, weet Brian Van Goethem als geen ander wat tegen de wind in fietsen is. “Afzien hé. Zo’n Oosterscheldekering is een dikke acht kilometer lang en je hebt de wind pal op kop, dat valt prima te vergelijken met een col van acht kilometer. Het is niet toevallig dat de laatste Belgische winnaar van de Ronde van Italië naar Zeeland kwam om te trainen. Want hoewel het hier biljartvlak is, kan je dankzij de wind heel goed langere hellingen simuleren”, verwijst hij naar de Giro-overwinning van Johan De Muynck in 1978.

Brians Ridley Noah Fast is voorzien van Campagnolo Bora WTO 60. WTO staat voor ‘Wind Tunnel Optimized’. De zestig millimeter hoge tubeless ready velgen hebben een boller profiel, net om de zijwindgevoeligheid van de fiets te minimaliseren zodat ook fietsers die niet even hard gaan als Brian en de andere wielerprofs (zoals ik) wel de voordelen, maar niet de nadelen van aerowielen krijgen.

Toen Campagnolo in 1993 met de eerste Shamal wielen op de proppen kwam, was dat niets minder dan revolutionair want tot dan toe werden wielen met hoge velgen en minder spaken enkel voor tijdritten gebruikt. Wanneer Campagnolo kort daarna de aluminium aerovelg door een carbon exemplaar verving, gingen de Italianen weer in dezelfde richting op zoek naar inspiratie voor de productnaam. De Shamal is immers een sterke wind die over Irak en de Perzische golfstaten waait, de Bora is een snijdende valwind die vaak boven de Adriatische Zee voorkomt.

Ook Brian rijdt zijn eigen wedstrijd tegen de wind in. De wind is zelfs nog straffer dan op de zondag dat ik hemt trotseerde. Zijn eindtijd: 11 minuut en 37 seconden. Verdomme, bijna vier minuten sneller. Het zal wel aan de wielen liggen, zo schiet het door mijn hoofd.

Omdat rijden in de wind een kunst op zich is, werd op de Oosterscheldekering een Strava-segment met de naam  #CampagnoloBoraChallenge neergelegd. Iedereen wordt uitgedaagd de wind te trotseren op dit segment. Belangrijk is wel dat je de Oosterscheldekering van Noord naar Zuid (dus van Schouwen-Duiveland naar Noord-Beveland) fietst want dan is de kans op tegenwind het grootst. Post daarna je prestatie op Strava en Facebook met de hashtag #CampagnoloBoraChallenge om kans te maken op een stel Campagnolo Bora WTO wielen van 2.160 euro. Onder alle fietsers die er voor 1 januari 2020 in slagen om de tijd van Brian Van Goethem te verbeteren, verloot Campagnolo Benelux één stel Bora WTO wielen. Ik ga het nogmaals proberen, maar misschien wel met wind mee.

Credits
Tekst en foto’s i.s.m. GRINTA!

You Might Also Like