fbpx

GIUSEPPE, zadelmeester van het eerste uur

Heel wat grote kampioenen – van Coppi tot Merckx, van Moser tot Chiappucci, van Bugno tot Bettini – fietsten met de zadels van Selle Italia. Niet onlogisch dat Giuseppe Bigolin, al vijf decennia de sterke man bij de legendarische zadelfabrikant, glimt van trots.

Selle Italia is ontegensprekelijk één van dé iconische merken uit de fietsbranche en wielersport. Het opereert al twaalf (!) decennia onder die naam en het mag prat gaan op een wereldwijd marktaandeel van 50% in het segment van de duurdere zadels. Het is Signore Giuseppe Bigolin die al vijftig jaar de lijnen uitzet in Casella d’Asolo, bij Treviso.

Selle Italia zet niet alleen Selle Italia (zadels voor sportieve fietsers) in de markt. Ook Sportourer (zadels voor recreatieve fietsers), NET (zadels voor e-bikers en fixierijders) en Sella Italia (vintage zadels die teruggrijpen naar de historische zadels van weleer) zitten onder de koepel van Selle Italia. Voor elk wat wils dus en dat zie je ook in de showroom van hun hoofdkantoor. De hipste zadels worden er afgewisseld met enkele (al dan niet gesigneerde) kampioenenzadels uit recent en lang vervlogen tijden. “Dertig tot veertig zadels per dag maakten we met ons tweeën, toen we vijftig jaar geleden startten”, herinnert Giuseppe zich. “We groeiden echter snel. De productie-apparatuur werd beter, de capaciteit verhoogde en innovaties kwamen er aan de lopende band.” Het gebruik van gel in zadels, de introductie van titanium rails en de komst van een iconisch zadelmodel als de Flite: het is allemaal op het conto van Selle Italia en de Bigolins te schrijven.

De SP-01 is de nieuwste telg in de Selle Italia-familie, mogelijk net zo revolutionair als de Turbo en Flite in respectievelijk 1980 en 1990 waren. Opvallend is de flexibiliteit van het gebruikte materiaal en het feit dat de achterzijde van het zadel open is. De SP-01 heeft een ‘sandwichsamenstelling’ waarbij met verschillende lagen wordt gewerkt en waarbij de finale structuur een ideaal huwelijk vormt tussen lichtgewicht, comfort en prestatie. “Comfort zit ‘m lang niet alleen in het gebruik van gel maar ook in de gebruikte materialen en de structuur van het zadel. Dit zadel heeft het in zich om de nieuwe gamechanger te worden”, verzekert Giuseppe Bigolin. Hij wordt tegenwoordig in de dagelijkse operationele leiding bijgestaan door zijn zoon Riccardo. “Hij moet waken over de verdere modernisering en automatisering binnen Selle Italia”, aldus Giuseppe. Aan het uitgangspunt, ‘Made in Italy’, mag daarbij niet worden geraakt. “Alle ruwe materialen waaruit onze zadels bestaan, inclusief het carbon, komen uit Italië. Het assembleren van de zadels gebeurt in Europa.”

“We blijven innoveren. De SP-01 heeft het in zich om de nieuwe gamechanger te worden.”

Giuseppe Bigolin

Bikefitting

Intussen is het vervaardigen van zadels niet de enige activiteit van Selle Italia. Bikefitting is ook een aandachtspunt geworden. Het begon enkel jaren geleden, in 2014, met ID Match. Het betreft een eenvoudig meetsysteem waarbij het ideale zadel voor elk type van fietser wordt bepaald in slechts dertig seconden. Het nieuwste paradepaardje dat de komende jaren zal worden uitgerold in Europa, is een spin-off van ID Match, met name BikeLab. Het is een bikefittingsysteem dat ontwikkeld werd door universiteitsprofessor Luca Bartoli en waarin de familie Bigolin rotsvast gelooft. “Van fietsers – of het nu kampioenen of gewone stervelingen zijn – betere en gelukkigere fietsers maken: daar is het ooit mee begonnen en daar doen we het nog altijd voor.”

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply