fbpx

“Ik leef mijn droom”

Douglas ‘Doug’ Hudson is de naam. 50 jaar jong. Eigenaar van Feedback Sports, gevestigd in Golden, Colorado, United States. Deelnemer ook aan het wereldkampioenschap veldrijden voor masters in Mol, Antwerpen, België.

Doug Hudson, Mol, 1/12/2017

We treffen Doug en zijn echtgenote Lisa in een tent op de ‘dijk’, langs het strand van het Molse Zilvermeer. Amateurscrossers rijden af en aan. Om nog even op te warmen op de rollen, om de bandendruk te regelen of om de fiets nog wat te finetunen. In de tent van Feedback Sports vinden ze de dingen die ze nodig hebben.

Het Amerikaanse bedrijfje trok vanaf 2008, met Doug aan het roer, voluit de kaart van de fietssport en ontwikkelt sindsdien montagestandaarden, rollensystemen, fietsgereedschap, opbergsystemen en ga zo maar door. “Een breed gamma, da’s waar”, knikt Doug, “maar de hoge kwaliteit, functionaliteit en de draagbaarheid van de producten zal altijd de rode draad zijn.”

De hoge kwaliteit, functionaliteit en de draagbaarheid van de producten zal altijd de rode draad zijn.

Lisa rijdt zich nu warm op de rollen; straks moet ze aan de bak voor haar wereldkampioenschap. Zweetdruppels parelen langs haar voorhoofd. Doug en Lisa kennen elkaar al lang. “We kwamen elkaar tegen in het off-roadcircuit. Zij fietste op een hoog niveau, ik op enkele niveautjes daaronder. (Lacht) We deelden dezelfde passies en vormden al snel een goed team. De wereld van de fiets en het fietsen is altijd onze droom geweest en vandaag leven we die droom.” Lisa doet de boekhouding bij Feedback Sports, terwijl Doug de patron is. “We werken met elf mensen bij Feedback Sports en tien van hen zijn fanatieke fietsers. Dat zegt veel over ons en over wat we willen zijn. We weten waarover we spreken. We weten wat we maken.”

Moeilijke tijden

Doug Hudson is een elektro-ingenieur van opleiding en was nog maar pas afgestudeerd toen hij co-stichter en -eigenaar werd van Chrome Industries, een producent van tassen en rugzakken voor fietsers. In 2004 richtte hij dan Feedback Sports op, een bedrijfje dat betaalbare, precieze en toegankelijke apparatuur en producten voor fietsers en mecaniciens ontwierp en fabriceerde. “Ons allereerste product – en dat hebben we nog steeds in ons assortiment zitten – is een miniweegschaal waarmee je je fiets kan wegen. Dat toestel gaf precieze ‘feedback’. Vandaar ook de naam van het bedrijf: Feedback Sports.” Na de overname van Ultimate Bike Support in 2008, een producent van fietswerkstanden, ging het snel voor Feedback Sports. Montagestanden en opbergsystemen werden toegevoegd aan het productaanbod. “Het ging snel, ja. Maar het waren geen makkelijke tijden. Er was de financiële crisis. Er was de geboorte van onze kindjes Jack en Mila in 2004 en 2009. We hebben veel risico genomen maar we hebben ons hart gevolgd. En we hebben die beslissing nog geen moment beklaagd.

We maken dingen die we zelf gebruiken en willen gebruiken en waarvan we weten dat mensen die onze passie delen er ook van houden. Hoe awesome is dat?”

Doug in Wonderland

Awesome zijn ook de racepakjes van Doug en Lisa. Daarmee staan ze straks aan de start van hun WK masters. Leuk detail: de vlag van Colorado in de kraag. “Naar Vlaanderen komen, naar het kloppend hart van de koers en het cyclocross, is zalig. Maar we zijn ook gezegend dat we in een plek als Colorado won. De cyclocross scene is er boomend: elke week is er wel ergens een race. De mogelijkheden om te fietsen zijn er ook ongelofelijk. Als je ons niet op kantoor vindt, weet je waar je ons moet zoeken.” Een haast blinde adoratie heeft Doug voor Mathieu van der Poel, veruit dé beste veldrijder van het moment. “Hij gebruikt onze producten omdat hij ze wil gebruiken. Mathieu rijdt zich warm op onze rollen en zijn vader Adri gebruikt onze standaard om aan de fietsen te sleutelen. Ja, ik be trots.” Wanneer Doug over de profwielrennerij spreekt, fonkelen zijn ogen. Prof is hij zelf nooit geweest maar hij is bijzonder fier wanneer we ‘m vragen in welke mate de producten van Feedback Sports al zijn doorgedrongen in het peloton. “Ik had er nooit van kunnen dromen dat je onze producten ooit bij de WorldTour-ploegen zou treffen. En toch is het zo. Wanneer ik door een village de départ wandel van de Tour de France, voel ik me als Doug in Wonderland. (Schatert) Het begon ooit met IAM Cycling en Tinkoff-Saxo. Tegenwoordig gebruiken ze ook bij Lotto-Soudal en Trek-Segafredo onze spullen. By the way: ook heel wat mecaniciens van andere teams doen beroep op onze montagestandaarden maar daar mag ik niks over zeggen. Da’s below radar. (Lacht)

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply